Skaliczki László - portré

Új vezetőedzőnkről készült részletes portrécikkünk bemutatja egy kivételes ember és sportember nem mindennapi sporteredményeit és életútját.

Skaliczki László élete és munkássága születésétől napjainkig.

Fotó: szegedma.hu

Ha az utcán megállítunk egy járókelőt és Skaliczki László nevét említjük neki, akkor a válaszában két szó biztosan szerepel: olimpia és a kézilabda.

Skaliczki László mesteredző olyan történelmi kézilabda eredményeket és sikereket ért el közel negyven éves kézilabdaedzői pályafutása alatt, melyeket csak kevesen.

Az ismert és elismert kézilabda szakember bárhol is dolgozott négy évtizedes pályafutása során, szinte mindenhol csodát tett és maradandót alkotott.

Skaliczki László tekintélyes sportszakmai életútja során egy komplex egyéni edzői rendszert fejlesztett ki, mellyel a kézilabda bármely szintjén kivételes eredményekre képes.

Szövetségi kapitányként is bizonyított (Fotó: nso.hu)

Szakmai munkásságát leginkább a szorgalmas, precíz, felkészült, kitartó, alázatos jelzőkkel lehetne röviden jellemezni, melyhez nem csak minőségi sportemberi, hanem kitűnő emberi értékrend is párosul.

A belföldön és külföldön is elismert szakember flozófiája egyszerű: a szorgalmas és alapos munkában hisz.

Élete

Skaliczki László 1955. április 7-én született Újkígyóson. Felmenői a felvidéki Szakolcáról (szlovákul: Skalica) költöztek Újkígyósra.

Az Újkígyósi Általános Iskolában kezdte tanulmányait. Középiskolába a Rózsa Ferenc Gimnázium orosz tagozatára járt.

A szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola matematika–fizika szakán előbb tanári diplomát, később pedig testnevelés szakos képesítést szerzett.

Ezt követően a Testnevelési Főiskola edző szakán tanult.

1994-ben részt vett az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) lektori kurzusán Bécsben, 2000-ben az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) szimpóziumán Zágrábban, majd ugyanebben az évben a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) szimpóziumán Tunéziában.

2001-ben az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) mesteredzői képesítését szerezte meg, 2002-ben a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) szimpóziumán vett részt Lisszabonban.

2001-ben az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) mesteredzője lett.

Nagy Anna Máriát vette feleségül, két gyermekük született: Dóra és László.

Munkássága

Skaliczki László gyermekkorában sportriporter szeretett volna lenni.

A kézilabdázást Buday Györgynél kezdte, 15 évesen már az újkígyósi felnőttcsapatban játszott.

Főiskolásként a Szegedi Volán SC-nél szerepelt: 1975-ben NB I/B-s bajnoki címet, 1977-ben pedig Magyar Népköztársasági Kupát nyert.

A főiskola elvégzése után, 1978 és 1992 között a testnevelés mellett matematikát és fizikát tanított az Újkígyósi Általános Iskolában.

Játékosként az NB II-es Újkígyósi TSZSK színeiben szerepelt, és mindössze 23 évesen a serdülő kézilabdacsapatot edzette. 1980-ban a Békéscsabai Előre Spartacus játékosa lett.

A következő idényben visszatért Újkígyósra.

Irányításával 1981-ben az újkígyósi iskola fiú kézilabdacsapata megnyerte a XVII. nyári úttörő-olimpia országos döntőjét.

1984-ben az NB II Középcsoportját megnyerő – majd két évet az NB I/B-ben szereplő – együttes tagja volt.

1987-től az NB II-es felnőttcsapatot is edzette.

1988-ban az újkígyósi diákok Skaliczki László vezetésével ezüstérmet szereztek a diákolimpián.

Csapatával öt alkalommal szerepelt diákolimpia-döntőben.

Tanítványai közül Mohácsi Árpád és Balogh József a válogatottban is szerepelt.

1989-ben a Békés Megyei Kézilabda Szövetség tagjává választották.

1989-től a Békéscsabai Előre Spartacus ifjúsági, 1990-től pedig az élvonalban szereplő Békéscsabai Előre KSE felnőtt férfi csapatát edzette. Első évét a 11., a másodikat a 7. helyen zárta az együttessel.

Skaliczki 1992 nyarán távozott Békéscsabáról és a Komlói BSK vezetőedzője lett.

1992–1994 között a magyar ifjúsági férfi válogatott felkészítéséért is felelt: az 1994-es Európa-bajnokságon a 8. helyen végzett a csapata.

1995-től 1998-ig a Pick–Szeged férfi kézilabdacsapatát irányította.

Szegedi edzőként is történelmet írt 1996-ban az első magyar bajnoki címéhez, valamint Magyar Kupa ezüstéremhez segítette a szegedi klubbot.

1996-ban a Magyar Kézilabda Szövetség edzői bizottságának lett a tagja.

1998 márciusában a Csaba Előre KC szaktanácsadójává nevezték ki, áprilistól pedig a férfi kézilabda-válogatott segédedzőjeként is dolgozott.

1998-ban az olaszországi Európa-bajnokságon a 6. helyen végzett a nemzeti válogatott.

Az 1998–1999-es szezonban a Tiszavasvári SE csapatával NB I/B-s bajnoki címet nyert.

 

"Egyes figura!"

1999-ben a Dunaferr SE csapatához szerződött, amellyel 2000-ben bajnoki címet, a Kupagyőztesek Európa Kupájában (KEK) ezüstérmet, a Szuperkupában pedig bronzérmet szerzett.

Az együttessel 2001-ben elhódította a Magyar Kupát. 2001-ben kinevezték a magyar kézilabda-válogatott szövetségi kapitányának.

2001 őszétől szaktanácsadóként segítette az Újkígyós Csaba KC csapatát.

2001 és 2008 között 163 mérkőzésen irányította, és hét világeseményre kijuttatta a magyar válogatottat, amely a 2003-as portugáliai világbajnokságon a 6., a 2004-es athéni olimpián pedig a 4. helyen végzett.

 

Skaliczki kapitány épp Ilyés Ferenc válogatott játékosnak ad instrukciókat

A 2007–2008-as idényben a Debrecen női kézilabdacsapatának szakmai igazgatója volt.

2008 és 2010 között a Kecskeméti KC férfi együttesét vezette. 2009-től a stábjában fia, ifj. Skaliczki László a segítője.

2010-ben három szezonra visszatért a Pick Szegedhez.

Irányításával játszották a Tisza-partiak 1996-ban az első, 2012-ben pedig a 100. Bajnokok Ligája-mérkőzésüket.

Második szegedi időszakában három bajnoki és kettő Magyar Kupa ezüstérmet szerzett.

Bajnoki cím a Szegeddel, az elmúlt harminc évben ő volt az egyik akinek ez sikerült

2013 decemberétől Mezőkövesden edzősködött, a klubot két alkalommal is bejuttatta a Magyar Kupa négyes döntőjébe.

2016 nyarától 2017 novemberéig a Békéscsaba NKSE női együttesét irányította.

2018 januárjában a Vác férfi kézilabdacsapatához szerződött.

 

Váci edzőként segítőjével, fiával ifj. Skaliczki Lászlóval (Fotó: nso.hu)

Csapata a 2018–2019-es szezonban megnyerte az NB I/B Nyugati csoportját, ezzel kivívta az élvonalban indulás jogát.

2019 végén szerződést bontott az NBI-es Vác csapatával és hazatért Újkígyósra, ahol kertészkedéssel, olvasással, meccs elemzésekkel és szakanyag rendszerezéssel, kutyasétáltatással és kondizással zárta le az elmúlt időszakát és közben várta a következő kihívást az élettől.

Egy májusi duol.hu hírportál interjúban ezt nyilatkozta:

"Úgy vagyok vele, ha bármilyen szinten megkeresnek és megfogalmazzák a célt, akkor állok rendelkezésre, ha nem, akkor nyugdíjba vonulok."

A Csurgói Női Kézilabda Club megkereste és megfogalmazta a célt és a korábbi szövetségi kapitány áll a rendelkezésünkre. :)

Most is ahogy mindig, tartja a szavát.

Isten hozott Skala Csurgón!

 

Díjak, kitüntetések

- miniszteri dicséret kiváló oktató-nevelő munkájáért (1982)

- „Kiváló Társadalmi Munkáért” jelvény (1988) „Év edzője

– Dél-Magyarország” (1996)

- Vasvári Pál-emlékplakett (1999)

- jubileumi kézilabdás emlékérem (2001)

- Újkígyós díszpolgára (2002)

- Mesteredző cím (2005)

- Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2005)

- Békéscsaba Sportjáért (2006)

- az elmúlt 50 év legjobb szegedi edzője (2011)

Skaliczki László mesteredző a válogatott kispadján 163 alkalommal ült, teljesítménye 61%-os volt.

NB I-es bajnoki mérkőzéseinek a száma 540 felett van és 50 Bajnokok Ligája mérkőzésen irányította főtáblára jutott csapatait.

Nagyon sokat látott, nagyon sokat tapasztalt, és pontosan tudja, hogy ezek a tapasztalatok csak abban segítik őt, hogy egy csapat helyzetét könnyebben megértse, lehetőségeit felismerje, de semmilyen tapasztalat nem helyettesítheti a szenvedélyes közös munkát.

A térképbe szúrt gombok azokat a helyeket jelentik, ahova edzőként vagy játékosként eljutott

Szakmai sikerei, melyek talán egyedülállóak a magyar kézilabdatörténelemben (a teljesség igénye nélkül):

- a magyar férfi kézilabda válogatott valaha elért legjobb olimpiai eredménye (4. helyezés, Athén 2004)

- huszonkilenc év alatt (1991-2020 között) a Veszprém férfi kézilabdacsapata négy alkalommal veszített el bajnokságot, ebből kettő alkalommal Skaliczki László lett magyar bajnok aktuális csapatával a veszprémieket legyőzve (Pick Szeged 1995/1996, Dunaferr SE 1999/2000)

- húsz év alatt négyszer kapott ki a Veszprém férfi kézilabdacsapata a kézilabdapályán a magyar bajnokságban, ebből két alkalommal Skaliczki László győzte le őket csapataival

- negyvenkét éve edző, ebből harminc évet az NBI-ben edzősködött

 

Fotó: vehir.hu

Aki ismeri új edzőnket, tudja róla, hogy időnként olyan életbölcsességeket fogalmaz meg, melyeket motivációs üzenetként is bátran ajánlunk mindenkinek.

Íme néhány ezek közül:

„Van olyan, amikor a reflektorfény helyett csak gyertyafény jut. Sokmindnet láttam már a kézilabdában, de a Bajnokok Ligájában és a kölyökcsapatnál is ugyanaz a lényeg: a munka.”

„A boldogságot minden szinten el lehet érni, hiszen a cél ugyanaz: fejlődj és hozd ki magadból a legtöbbet. Ha ez sikerül, örömöt talál benne az ember, bárhol is dolgozik. A hazaszeretet sem nagyban, elvont fogalmak mentén létezik, hanem ott, ahol élsz, abban a közösségben”

"A mai világban különösen felértékelődött a pszichológia és a pedagógia szerepe. A közös munka célja, hogy a csapat tagjainál létrejöjjön a test, a szellem és a lélek harmonikus egysége, amelyet maximálisan tudnak az egyének a közösség sikerének szolgálatába állítani. Nekem folyamatosan meg kell felelnem, csak akkor tudok irányítója lenni egy-egy közösségnek. Ezért folyamatosan képzem magam, olvasok, elemzek, bővítem sokoldalúan a tudásomat."

"Sokféle csapatot irányítottam, a kihívásokat sosem kerültem ki, és én is fejlődtem. A nehézségeket és a kritikákat is megtanultam kezelni. Az emberben lennie kell annyi önkritikának, hogy belássa a tévedéseit, mert ezáltal lesz jobb és jobb. Ha mindig jó vagy, ott valami gond van. Azt mondják, ha mindig tízest lősz, akkor túl közel van a céltábla."

"Ha belegondolsz, az edző olyan, mint a csiga: húzza a házát és nyomot hagy maga után!"

"A sikerhez negyven százalék szakmai munka, harminc százalék menedzselés és ugyanannyi szerencse kell."

"Egy helyen van előrébb a siker a munkánál, az angol kéziszótárban."

 

Portrécikkünk összeállításához felhasználtuk a hír6.hu, az ujkigyos.hu, a wikipédia, az nso.hu, és a duol.hu hírportálok cikkeit és interjúit.