Váltás a csurgói kispadon: Mato Matijević felnőtt csapatunk új edzője!

Fotó: CSNKC MEDIA

Több ország klubcsapatában a Bajnokok Ligájában és a horvát felnőtt és junior válogatott mellett is többszörösen bizonyított rutinos horvát szakember egy plusz egy éves szerződést kötött klubunkkal.

Komoly célokkal érkezett Csurgóra és ez az ambíció megegyezik klubunk vezetőségének terveivel.

Mato Matijević az észak-horvátországi Slavonski Brod (régi magyar nevén: Nagyrév) városában látta meg a napvilágot.

1974-ben végzett a középiskolában, 1978-ban pedig megszerezte testnevelőtanári diplomáját a zágrábi egyetemen.

1986-ban egyik alapítója volt a női kézilabda klubnak Durdevac városában.

Mato itt még fiatal kézilabdaedzőként (álló sor j1) (Forrás: marketing.com.hr)

Tizenkét évig vezetőedzőként irányította a női együttest, mely időszak igazán eredményesre sikerült.

Eredményei (Graničar Đurđevac 1986-1998):

- a horvát első osztályú Nemzeti Bajnokságban 2. helyezés

- döntőbe kerülés a Horvát Nemzeti Kupában

- bejutott a csapat a Bajnokok Ligájába

- elődöntőbe jutás az EHF kupában

1994 - 1996 között a durdevaci edzősködés mellett a horvát női junior kézilabda-válogatott vezetőedzője is volt és sikerült vezetésével kijutni a brazíliai junior vb-re.

Ez úgy néz ki jó ajánlólevél volt a horvát női felnőtt válogatotthoz, ugyanis 1996-2000 között klubedzői feladatai mellett másodedzőként dolgozott itt.

A tartalmas tizenkét esztendő után felfigyelt rá a Podravka Koprivnica együttese, ahol 1998-1999 között vezetőedzőként megnyerte a Horvát Nemzeti Bajnokságot illetve a Horvát Kupát is elhódította, csúcsra ért hazájában.

Podravka edzőként Belgiumban (forrás: marketing.com.hr)

2000 - 2002-ig a férfi együttesnél kapott vezetőedzői megbizatást Bjelováron és a másodsoztályú együttes sikerült feljuttatnia az első osztályba.

2000 - 2010 között a Horvát Edzők Szövetségének elnöki posztját is betöltötte.

EHF mesteredzői tanfolyamon a horvátországi Porec városában (Forrás: ehf-euro.com)

Újabb felnőtt válogatott tapasztalat: 2000 - 2010 között tíz évet töltött el a horvát felnőtt női kézilabda-válogatott másodedzőjeként.

A következő szezont a Bosznia-Hercegovinában elhelyezkedő Mostar városában töltötte vezetőedzőként, ahol a Zrinski Mostar csapatát a másodosztályból az első osztályba segítette.

2003 - 2005 között ismét a női bajnokságban tevékenykedett a horvát Požega csapatánál, akiket a másodosztályból a horvát első osztályba irányította.

2005-ben visszatért a Podravka Koprivnica-hoz ahol újabb hat sikeres év következett ezúttal másodedzőként, ám a 2006/2007-es bajnoki évadban vezetőedzőként volt megbízva és megnyerte a újra a Horvát Nemzeti Bajnokságot.

2010 - 2011 között ismét a horvát női junior kézilabda-válogatott vezetőedzőjének nevezték ki, ahol szakmai irányításával a csapat kijutott a Szöulban (Dél-Korea) megrendezett junior világbajnokságra.

2011-ig több alkalommal megnyerték a Podravkával a Horvát Nemzeti Bajnokságot és a Horvát Nemzeti Kupát.

Mato néha maga is beáll edzeni a játékosokkal (rk-podravka.hr)

Az RK Podravka Vegeta-val elért eredményeiért és érdemeiért kapott oklevéllel (drava.info) 

Az ismételt kaproncai évek után megtalálta egy újabb nagy kihívás: 2011-2013-ban másodedzője lett az Moszkva melletti Zvezda Zvenigorod női kézilabda együttesének Oroszországban.

Sikerült az Orosz Nemzeti Kupa döntőjébe bejutnia a csapattal és a 2012/2013-as bajnoki évadban a Bajnokok Ligája szereplést is kiharcolták.

2013-ban újra hazatért hazájába az RK Zelina együttesénél dolgozott.

2014 - 2016 között először kapott lehetőséget Magyarországon is.

A Győri Audi ETO KC utánpótlás szakmai igazgatói tisztjét töltötte be s neki köszönhetően a győri klub által szervezett országos utánpótláskézilabda válogatókon számos magyar kézilabdatehetség került felfedezésre.

Egy utánpótlás kézilabda toborzón készíti elő a pályát a játékosoknak (kozarmislenyse.hu)

Sokat dolgozott a baranya megyei Kozármisleny csapatánál ez alatt az időszak alatt.

2016 - 2018 között a Rinyamenti KC NBI/B osztályú női kézilabda klubnál volt vezetőedző, ahol a szerényebb játékoskeret ellenére is az első évében kilencedik, a második évében a hatodik helyre, a bajnokság felsőházába kormányozta a csapatot.

Az idei 2018/2019-es bajnoki évadot ismét horvát földön, a ZRK Ivanic női alakulatának vezetőedzőjeként dolgozta végig, ahol a másodosztályú együttessel a legjobb nyolcba került a Horvát Nemzeti Kupában.

Sportegyesületünk egy plusz egy éves szerződést írt alá Mato Matijević-el, akinek nem kisebb feladata lesz a minőségi felnőtt játékoskeret kialakításán felül, minthogy felnőtt csapatunk részvételét az NBI/B osztályban ne csak stabilizálja, hanem merészebb célkitűzéseinket is megvalósítsa.

Klubunk vezetősége a közös munkához a legmagasabb szintű munkakörülményeket, korrekt tárgyi és anyagi feltételeket biztosít.

Új edzőnkkel közösen együtt dolgozva folyamatban van felnőtt csapatunk jövő évi felnőtt játékoskeretének kialakítása valamint nyári felkészülési programjának szervezése továbbá a jövő évi szakmai koncepció megtervezése. 

Elért eredményei ellenére szerény és alázatos maradt a négy nyelven beszélő kézilabda szakember.

Új edzőnk várja már nagyon július végét, hiszen július 29-én kezdetét veszi klubunknál az alapozás és fontos megemlíteni, hogy ő egyben kapusedző is, így kapusainknak heti minimum két kapusedzés lesz beiktatva egész éves edzésprogramjukban.

Mato - ahogy becenevén szólítják -, felkészültségét és precizitását jellemzi, hogy már a szerződése aláírásakor április végén egy négy oldalas jegyzet formájában komplett edzéstervvel érkezett Csurgóra melyben felnőtt csapatunk teljes bajnoki felkészülésének terve és időrendi beosztása szerepelt.

Molnár Ferencnek és Szabó Tündének köszönjük a felnőtt csapatunknál végzett kitartó és színvonalas munkáját, jövőre a Csurgói NKC utánpótlásnevelő műhelyében folytatják utánpótláskorú játékosaink nevelését.

Isten hozott Mato!